Podróż do Paryża, w ramach premiery kooperacyjnego Hazy Ruster, pierwszego DDH uwarzonego przez Alebrowar, w kooperacji z Gallia Paris. Premiera odbyła się w ramach Paris Beer Week. Premierowa impreza miałą miejsce przy Browarze Gallia Paris w Paryżu, na przy browarowym ogródku.
Po przyjeździe, zatrzymaliśmy się w dziewiątej dzielnicy, w Hotelu Victor Mase. Ta lokalizacja dała nam dostęp do wielu kraftowych miejsc i pozwoliła odczuć klimat miasta. Przez 5 dni zwiedzaliśmy i odkrywaliśmy kolejne co raz to ciekawsze miejsca.
Od restauracji na Placu Pigalla, (przy którym mieszkaliśmy), gdzie podaje się klasyczne specjały francuskiej kuchni i która znajduje się na drodze do Moulin Rouge. W kolejnych dniach odwiedziliśmy:
Czyli przy browarowe Patio, w którym odbyła się premiera kooperacyjnego piwa. Co tydzień od czwartku do soboty odbywają się tam imprezy. Foodtrucki, lokalni wystawcy serów i mięsa, muzyka life, i kraftowe piwa, produkowane z Browarze. Nasza premiera, odbyła się w ramach Paris Beer Week, podczas którego zorganizowano “polski dzień” – na miejscu można było napić się naszych piw, oraz piw z DeerBeer.
Malutkie miejsce, z miejską atmosferą. Proste przekąski do piwa, szeroki przegląd europejskiego kraftu. Miesca w środku nie ma za wiele, ale śmiało można stać na zewnatrz i cieszyć się paryskim klimatem.
Firmowy bar z 20 kranami, nowoczesny design. Jedno z naszych ulubionych miejsc w Paryżu.
Nie jest to stricte kraftowa knajpa, ale mają selekcję mocnych alkoholi, whisky, koktaili i 10 kranów z kraftowym piwem. Na kranach mieszanka regionalnych kraftowych piw i klasyków ze świata.
Jedno z najstarszych i najbardziej kultowych miejsc z kraftem w Paryżu. MIejsce kreujące kulturę kraftu. Ekipa mocno związana z Gallia Paris, obserwująca i wcielająca u siebie trendy z całej Europy.
Piwa z Browaru Trapistów. Zgodne z tradycją, według której tylko klasztory miały prawo warzyć piwo. Aktualnie piwa warzone przez braci klasztornych są trudno dostępne i należą do najbardziej limitowanych na świecie. Telefon do klasztoru jedynym rodzajem na zamówienie piwa… a to dopiero początek. Więcej o kulturze warzenia przez Trapistów przeczytasz tutaj.
Kraftowy sklep, w którym degustacja z kilku kranów odbywa się na zapleczu sklepu, gdzie możesz usiąść i spokojnie napić się piwa. Polski akcent – Rokmill i KingPin, polskie butelki do kupienia.
Jedno z bardziej klimatycznych miejsc które udało nam się odwiedzić. Wybór francuskich jak i europejskich kraftów. Co ciekawe, każde dostępne piwo, miało trzy ceny. Jedna przy zamówieniu i wypiciu przy barze, druga (wyższa) jeśli zamawiasz do stolika i trzecia (najwyższa) gdy zamawiasz do ogródka.
To była nasza pierwsza służbowa wizyta w Paryżu. Pub Crawl w poszukiwaniu dobrego Kraftowego piwa jest dla nas idealną alternatywą dla klasycznego zwiedzania popularnych w Paryżu miejsc. Obecnie niestety otoczonych płotami, zasiekami i ochroną ze względów bezpieczeństwa. W kraftowych barach ulicznych, wciąż czuć klimat miasta.